London olvasatai

Migráció és városi létforma a kortárs irodalom és film tükrében

Facebook-oldal:

2014.11.09. 12:40 Györke Ágnes

Zadie Smith térképei

Két évvel ezelőtt jelent meg Zadie Smith NW című regénye, amely a nagy sikerű Fehér fogakhoz hasonlóan szintén Londonban játszódik. A több szálon futó, összetett történet szereplői a város északnyugati részéről származnak, mint ahogy a cím is jelzi; különféle szerepeket játszó, sodródó figurákról van szó, akiknek előbb a mindennapi élete elevenedik meg, majd a regény harmadik fejezetében visszatérnek a gyerekkor képei is. Vagyis előbb látjuk azt, hogy miként teremtik meg az élettereiket, milyen dinamikájú kapcsolatokat létesítenek, majd rövid vinyettákon keresztül felsejlik az is, hogy honnan indult Leah Hanwell és Keisha Blake, milyen társadalmi és lélektani problémák rejlenek azoknak az identitásoknak a hátterében, amelyekkel a jelen pillanatában azonosulnak.  

A város ezeknek a figuráknak a hol véletlenszerű, hol kiszámítható találkozásain keresztül beszélődik el a regényben, felidézve James Joyce és Virginia Woolf írásait. Másrészt azonban a NW nagyon is naprakész: Google térkép által adott útleírástól kezdve internetes csevegésig számos elbeszélési formával kísérletezik, még almafa alakú verssel is találkozik az olvasó. Olykor lírai, máskor játékos, néha pedig kíméletlenül naturalisztikus a szöveg, vagyis az elbeszélési technika is felidézi azt a sokszínű, hibrid, multikulturális teret, amelyben a szereplők életútjai találkoznak. Talán éppen a lírai elbeszélésmód és a naturalisztikus momentumok kettősségét fogják meg a Penguin "Zadie Smith's Tour of NW" című videói is, amelyek a regényben megelevenedő városrészekre "írják rá" Smith prózáját. Akárcsak a regény, a videók egy-egy városrészt vagy utcát mutatnak be (a fenti videóban például Kilburn tereibe nyerünk bepillantást Felix történetén keresztül), miközben azzal a gondolattal játszanak, hogy miként írja az irodalmi szöveg a várost, az olvasás során kibontakozó London víziója hogyan íródik rá a város térre: 

Camden Lock: https://www.youtube.com/watch?v=HB9hasZZscg

Willesden Lane: https://www.youtube.com/watch?v=lApuWxG8JJM

37 Ridley Ave https://www.youtube.com/watch?v=H-jO3BWxjwQ

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://londonolvasatai.blog.hu/api/trackback/id/tr376880273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása