London olvasatai

Migráció és városi létforma a kortárs irodalom és film tükrében

Facebook-oldal:

2013.08.21. 18:11 Györke Ágnes

London olvasatai

ctc_02_img0356.jpg

© www.everyculture.com

Ez a blog főként azoknak szól, akik nemcsak az útikönyvekből ismert Londonra kíváncsiak, hanem szeretnének bepillantást nyerni a "kulisszák mögé": olyan terekbe és pillanatokba, amelyek irodalmi szövegeken és vizuális alkotásokon keresztül alternatív képet festenek a városról. Valamint azoknak is, akik szeretik a kortárs irodalmat, a városi életet, és kíváncsiak rá, hogy milyen lehetőségek és kihívások adódnak a különféle kultúrák találkozása során a metropoliszokban. Olyan szerzők műveiről lesz szó, mint például Salman Rushdie, Monica Ali, Tibor Fischer és Zadie Smith, hogy csak a legismertebbeket említsem. Meg persze sok magyar vonatkozású érdekességről és párhuzamról is. 

 

LiteraryLondonRunForTheHills_1.jpg

© www.literarylondonartprints.co.uk

Salman Rushdie a nyolcvanas években azt írta, hogy bár az emberek általában úgy gondolják, a fordítás során mindig elvész valami, ő ragaszkodik ahhoz, hogy valamit nyerünk is általa. Számára a fordítás persze nemcsak egy szöveg idegen nyelvre való átültetését jelenti, hanem a kultúrák találkozása során lefordított, lefordítandó kódokra is utal: a migráns sokszínű identitásáról is beszél. Bár az ezredforduló rengeteg olyan változást hozott, amely megkérdőjelezi ezt az optimista világképet (9/11, 2005-ös londoni robbantások, stb.), legyen mégis ez a trópus a blog alapgondolata: nézzük meg közelebbről, hogy miként járulnak hozzá az irodalmi szövegek és a vizuális alkotások e sokszínű kulturális miliő feltérképezéséhez! 

 

BrickLaneMarket.jpg

© www.visitbricklane.org  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://londonolvasatai.blog.hu/api/trackback/id/tr905457609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása